Niets is frustrerender voor een webmaster dan een search engine drop. De website deed het zo goed in de rankings. Mooi bovenaan bij de zoekresultaten met de gewenste sleutelwoorden. Maar geleidelijk aan begint de pagina te dalen. Of, in het ergste geval, van de ene op de andere dag komt hij niet eens meer voor op de eerste pagina met resultaten!
Natuurlijk is iedere website tot op zekere hoogte overgeleverd aan de grillen van Google en de constante updates van de gebruikte zoekalgoritmen. Toch is het mogelijk om te voorkomen dat een geleidelijke dip omslaat in een steile daling.
Ten eerste door proactief te zijn en op te letten waar het is misgaat, maar ook door het volgende stappenplan in je achterhoofd te houden!
Stap 1: Werkt alles naar behoren?
Voordat je uitgebreid de hele website gaat analyseren is het verstandig om te checken of er geen fouten zijn die eenvoudig zijn op te lossen. Bekijk eerst of er een ‘page not found 404 error’ voorkomt. Zorg ook dat de zoekmachine bots je site kunnen bekijken. Hiervoor moet het bestand ‘robot.txt’ goed zijn geconfigureerd.
Stap 2: Check de SEO basics
Zorg dat je alle regeltjes omtrent SEO hebt toegepast. Heeft de homepage een geoptimaliseerde H1 tag? Zijn je meta tags geoptimaliseerd?
Stap3: Controleer of de Google algoritmes zijn aangepast
Hou SEO nieuwssites in de gaten wat betreft updates van Google. Kleine aanpassingen in het algoritme kunnen (soms) grote gevolgen hebben voor de ranking van jouw pagina.
Stap4: Gebruik Google Search Console
Dit is een gratis service van Google waarmee je de zichtbaarheid van je website in zoekresultaten kunt monitoren, onderhouden en optimaliseren.
Stap5: Controleer Google Analytics
Google Analytics laat zien of er een daling is in verkeer naar je pagina. Ook kun je zien hoe lang bezoekers op een bepaalde pagina blijven, hoeveel pagina’s er per keer worden bekeken en wat de bounce rate is. Misschien is er iets aangepast op de site waardoor een van de metrics sterk is gedaald. Met Google Analytics is goed te zien wanneer dit is gebeurd.
Stap6: Doe een snelheidstest
Wachten tot een pagina klaar is met laden vindt niemand leuk. Misschien is het tijd voor een update van hosting provider, of is er iets anders aan de hand wat je paginasnelheid negatief beïnvloedt. Gratis tools zoals Googles PageSpeed Insights vertellen je precies hoe snel een webpagina is. Ook worden er aanbevelingen gegeven om de laadtijd te verbeteren.
Naast dit 6-stappenplan is het ook goed om de volgende zaken in de gaten te houden:
- Heb je genoeg en valide backlinks? Analyseer dit met sites tools zoals Majestic, Open Site Explorer en Ahrefs.
- Track je de juiste keywords?
- Is de site mobile friendly?
Volg de bovenstaande stappen en onze drie bonuspunten en je zult zien dat je ranking weer de goede kant op gaat!