Er zijn talloze redenen waarom iemand overweegt om over te stappen van boekhouder. Misschien ben je niet tevreden met kwaliteit van de boekhouding, verloopt de communicatie tussen jou en de boekhouder stroef of is het gevraagde uurtarief je net iets te hoog. Je zal in dat geval op zoek moeten naar een nieuwe boekhouder die beter bij jou past. Maar voordat je zomaar overstapt en vervolgens weer niet tevreden bent zijn er een aantal aandachtspunten waarmee je rekening moet houden. Welke dit zijn? We leggen het uit in dit blog.
Zoek eerst een nieuwe boekhouder
Het is wel zo prettig om een boekhouder in de arm te nemen die in de buurt woont. Zo kan je door heel Nederland zoeken naar boekhouders, maar is het wel handig dat je persoonlijk contact kunt onderhouden met je boekhouder. Op zoek naar een boekhouder in Aalsmeer en omstreken? Er zijn vast genoeg kandidaten te vinden. Het vinden van de geschikte boekhouder lijkt makkelijker dan dat het is. Je wilt tenslotte met een deskundige samenwerken die jouw belangen nastreeft en je hiernaast kan voorzien van fiscale adviezen en tips. Neem daarom de tijd en ga in gesprek met meerdere geschikte boekhouders.
Waar op letten tijdens de zoektocht?
Gedurende de selectieperiode is het belangrijk te letten op een aantal zaken. Zo moet de boekhouder wel passen bij jou en de onderneming. Tegenwoordig zijn er zelfs boekhouders gespecialiseerd in het begeleiden van zzp’ers of Mkb’ers bij de financiële administratie. Daarnaast is een samenwerking veel leuker wanneer er een persoonlijke klik is tussen jou en je boekhouder. Afhankelijk van jouw voorkeur en wensen kan je kiezen om met een formeel administratiekantoor in zee te gaan of liever met iemand met een informele aanpak. Zorg er tevens voor dat je altijd inzicht hebt op jouw boekhouding. Ondanks dat een boekhouder dit voor jou in orde maakt, blijf jij altijd eindverantwoordelijk. Daarom is het van groot belang dat je op de hoogte blijft.
Beëindigen samenwerking met huidige boekhouder
Wanneer je een nieuwe boekhouder gevonden hebt dan kan je de samenwerking met de huidige boekhouder opzeggen. Dit kan je doen door middel van een formele opzeggingsbrief. Omdat je niet voor dubbele kosten wilt komen te staan is het verstandig om de huidige boekhouder zijn laatste werkzaamheden voor jou af te laten maken. Zodra deze af zijn worden de taken overgedragen aan de nieuwe boekhouder en kan hij/zij met een schone lei beginnen. Bij het opzeggen of overstappen van boekhouder zijn boekhouders verplicht om mee te werken en hiervoor geen extra kosten in rekening te brengen.